0
am

Բլոգ

Պելմեններ. իսկ դու գիտե՞ս նրանց պատմությունը
Պելմեններ. իսկ դու գիտե՞ս նրանց պատմությունը
Պելմեններ. իսկ դու գիտե՞ս նրանց պատմությունը
Պելմեններ. իսկ դու գիտե՞ս նրանց պատմությունը
Պելմեններ. իսկ դու գիտե՞ս նրանց պատմությունը

Պելմեններ. իսկ դու գիտե՞ս նրանց պատմությունը

Փորձե՞լ եք Թամարայի պելմենները. հենց այդ անմոռանալի համն է ոգեշնչել մեզ՝ պատրաստել ձեզ համար այս նյութը, որում, հուսով ենք, մի նորություն կբացահայտեք այս սիրված ուտեստի մասին:

Քչերը գիտեն, որ պելմենների անվանումը ծագել է 2 ուդմուրտական բառից՝ պել (ականջ) և նյան (հաց): Անվանման ընտրությունը պարզ կդառնա այն բանից հետո, երբ ուշադիր զննեք պելմենների տեսքը. իսկապես ականջախեցուն նմանություն կա, այնպես չէ՞:

Այս ուտեստի սկզբնաղբյուր են համարվում Եվրոպան ու նույնիսկ Չինաստանը, սակայն պետք է նշենք, որ պելմենների մասին խոսելիս մարդիկ պատկերացնում են հիմնականում սիբիրյան տարբերակը: Հենց այստեղից էլ 14-րդ դարից սկսվեց տարածվել այս համեղագույն ուտեստի տարածումը դեպի Ռուսաստանի արևմուտք:

Պելմենների միսը երկար ժամանակ պահվում էր ցուրտ պայմաններում, իսկ երբ այն պատվում էր խմորով, դրա հոտը չէր տարածվում ու գրավում գիշատիչներին:

Նախկինում պելմեններն օգտագործվում էին աստվածներին կենդանիների զոհաբերման արարողակարգերում, ու դա է պատճառը, որ դասական պելմենների միսը բաղկացած է տավարի, խոզի և ոչխարի մսերի խառնուրդից:

Մարդիկ կան, ովքեր պելմենների պատրաստի լինելու աստիճանը ստուգում են՝ ելնելով դրանց՝ ջրում լողալու ձևից, իսկ Սիբիրում այս գործընթացն ավելի բարդ է: Խմորի մեջ մսից զատ ավելացվում է նաև սառցաջուր: Այնուհետև փակ պելմենները պահվում են խստաշունչ ցրտի պայմաններում, ջուրը սառչում է, ինչը միսն է՛լ ավելի հյութալի ու համեղ է դարձնում: Այս տեսակի պելմենները ջրի երես են դուրս գալիս ոչ թե մեկ, այլ երկու անգամ:

Կա հին ավանդույթ՝ համաձայն որի վեջին փաթաթվող պելմենի մեջ այլ սիմվոլիկ միջուկ է դրվում: Օրինակ՝ կանաչիով միջուկը խոստանում է ուրախություն, շաքարովը՝ հաջողություն, պղպեղովը՝ սեր, մանրադրամովը՝ հարստություն: Իսկ եթե ուտողին ընկնում է ամբողջապես միայն խմորից պատրաստված պելմեն, ուրեմն նրան մե՜ծ երջանկություն է սպասվում:

Չինացիները մի հետաքրքիր ավանդույթ ունեն, որը կարող եք փորձել Թամարայի պելմեններով և մեզ հետ էլ կիսվել արդյունքներով. որպեսզի Ձեր ցանկությունն իրականանա, հարկավոր է ուտել հստակ քանակի պելմեններ: Օրինակ՝ նա, ով ցանկանում է կրկնակի երջանկանալ, պետք է ուտի երկու պելմեն: Հաջողություն է բերում 3, 6, 9 հատ պելմենը, իսկ եթե ցանկանում եք բարեբեր տարի, ապա պետք է ուտեք 4 կամ 5 պելմեն:

Իսկ գիտե՞ք՝ որտեղ են պատրաստում աշխարհի ամենաթանկարժեք պելմենները.

Բրոնքսում գտնվող Golden Gates ռեստորանում, որտեղ 8 կտորից բաղկացած չափաբաժինն արժե $2500: Այս պելմենները մթության մեջ կապտականաչ լույս են արձակում՝ շնորհիվ դրանցում օգտագործված լուսատու ձկան մսի: 

Այսքան հետաքրքիր փաստերի կողքին չի լինի առանց հուշարձանի. Իժևսկում գոյություն ունի պելմենու արձան, որի կողքին նկարվելը դարձել է տուրիստերի համար պարտադիր կետերից մեկը: Քաղաքի բնակիչները պնդում են, որ առաջին պելմենները պատրաստվել են հենց այնտեղ:

Իսկ եթե երազում պելմեններ եք տեսել, երազահանները պնդում են, որ ունեք ընտանեկան ջերմության կարիք:

Դե ինչ, սա էլ Թամարայի նորությունները այս սիրված ուտեստի մասին. իսկ Դուք շտապեք մոտակա խանութ՝ գնելու մեր պելմենները և կիսվելու կարծիքներով: Գուցե պելմենների պատրաստման Ձեր գաղտնի՞քն ունեք. կսպասենք նորությունների: