Վստահաբար կարող ենք ասել, որ մեր երկրում գրեթե բոլորն իրենց կյանքում գոնե մեկ անգամ փորձել են հալած պանիր, իսկ շատերը դրանց սիրահարն են։ Հալած պանիրների տեսականին հայկական շուկայում մեծ է և բազմազան։ Ինչպե՞ս ընտրել իսկապես բարձրորակ ապրանք հսկայական բազմազանության մեջ: Թամարայի բլոգը մի քանի պարզ խորհուրդով կօգնի ձեզ ճիշտ ընտրություն կատարել:
Հալած պանիրը պատրաստվում է պինդ և կիսապինդ պանիրներից, կաթնաշոռից, կաթից կամ կաթի փոշուց, սերուցքից կամ կարագից, աղերից և կայունացուցիչներից։ Որպեսզի պանիրն ավելի երկար պահվի և չփչանա, դրանց ավելացնում են նաև կոնսերվանտներ և հակաօքսիդանտներ։
Հալած պանրի հիմնական բաղադրիչներից են հալվող աղերը, որոնց կազմում կարելի է նշել E451, E331, E452, E332, E350: Առանց դրանց անհնար է գործարանային պայմաններում արտադրել պանիրը: Թվարկված բաղադրիչները համարվում են անվտանգ և օգտագործվում են տեխնիկապես հիմնավորված չափաբաժիններով:
Եթե արտադրանքում առկա է բուսական ճարպ, արտադրողը պետք է ոչ միայն նշի դրա առկայությունը բաղադրության մեջ, այլև ապրանքի անվանումը փոխի, օրինակ՝ «կաթ պարունակող մթերք՝ կաթի ճարպի փոխարինիչով» կամ <<պանրային մթերք>>: Եթե բաղադրության մեջ տեսնում եք բուսական ճարպեր, իսկ տարայի վրա գրված է <<հալած պանիր>>, ապա արտադրողը ձեզ մոլորեցնում է:
Հալած պանրի պահպանման օպտիմալ ջերմաստիճանը 2-ից 6 աստիճան է: Եթե տուփի վրա նշված է, որ կարելի է պահել այլ ջերմաստիճանային պայմաններում, ապա ամենայն հավանականությամբ տվյալ արտադրանքի մեջ կոնսերվանտները թույլատրելի չափից ավել են:
Որակյալ պանրի գույնը շատ վառ չէ՝ սպիտակից մի փոքր դեղնավուն։ Չափազանց դեղին երանգը ցույց է տալիս ներկերի օգտագործումը: Թե ինչպիսի ներկ է օգտագործվել, կտեսնեք կազմի մեջ։ Ամենաանվտանգը, ամենաբնականը, իհարկե, գազարից ստացված կարոտինն է։
Հալած պանրի մակերեսը պետք է լինի փայլուն և հարթ։ Մածուկ-պանիրը շատ խիտ չէ, նուրբ և առաձգական է: Խիտ պանիրը (երշիկ) պետք է լինի պինդ և առաձգական: Պանիրը չպետք է կոտրվի և փշրվի։ Եթե կտրատելիս պանիրը կպչում է դանակին, ապա մեծ է հավանականությունը, որ բաղադրության մեջ կան բուսական ճարպեր:
Այսքանն էին Թամարա բլոգի այսօրվա խորհուրդները, որոնք, հուսով ենք, օգտակար կլինեն: Մնացեք մեզ հետ խոհարարական գաղտնիքների, տարբեր ուտեստների ծանոթանալու համար: Իսկ թե ինչ տորթ կարելի է պատրաստել 30 րոպեում, կիմանաք <<Թթվասերով և կրեկերով տորթի արագ բաղադրատոմս>> բլոգում: