0
am

Բլոգ

Միֆեր և իրականություն կաթնամթերքի մասին
Միֆեր և իրականություն կաթնամթերքի մասին
Միֆեր և իրականություն կաթնամթերքի մասին

Միֆեր և իրականություն կաթնամթերքի մասին

Կաթը ամենաքննարկվող մթերքներից մեկն է։ Մի կողմից այն համարվում է կալցիումի հիանալի աղբյուր, իսկ մյուս կողմից՝ առողջական տարբեր հիվանդությունների պատճառ։ Եթե ​​գնաք սպորտային ֆորումներ, կիմանաք, որ կաթնամթերքը նպաստում է այտուցներին, եթե նայեք գեղեցկության ֆորումներին, կասեն, որ բոլոր ցաները միայն կաթից են։ Մի՞ֆ է սա, թե՞ իրականություն, կիմանանք Թամարայի այսօրվա բլոգում։

Առողջ ապրելակերպի ժամանակակից տենդենցների կողմնակիցները հրաժարվում են կաթից՝ այն համարելով անառողջ, բայց արդյո՞ք այն իսկապես վնասակար է։ Կաթը ներառված է սննդաբանների խորհուրդների մեծ մասում, սակայն ավելի ու ավելի շատ ենք լսում, որ այն անառողջ է: Իհարկե, որոշ մարդկանց համար կաթի օգտագործումը իսկապես հակացուցված է, բայց արդյո՞ք դա նշանակում է, որ այն վնասակար է բոլորի համար։ Այսպիսով, եկեք անցնենք կաթի մասին հիմնական միֆերին:

 

1. Կաթը շաքար է պարունում եվ կարող է շաքարային դիաբետ պատճառել

Կաթը պարունակում է մոտ 4,7% շաքար (կոչվում է կաթնաշաքար)՝ մի փոքր ավելի քիչ, քան բնական հատապտուղներում, ինչը բացարձակապես վնասակար չէ: Շատ ավելի կարևոր է փորձել չհենվել ազատ շաքարով մթերքների վրա։ Ըստ ԱՀԿ-ի՝ «ազատ շաքար» տերմինը վերաբերում է շաքարին, որն ավելացվում է ի լրումն այն շաքարների, որոնք արդեն առկա են բնական սննդամթերքներում (մեղր, մրգեր, կաթ, բանջարեղեն, հատապտուղներ և այլն): Երբ թեյի մեջ շաքար եք լցնում, ուտում եք հացաբուլկեղեն, քաղցրացուցիչներով մթերքներ, դուք ազատ շաքար եք օգտագործում։

2. Կենդանիների կաթը մարդկանց համար նախատեսված չէ, ուստի մարդիկ չեն մարսում

Բնակչության մոտ 65%-ը չի մարսում կաթի շաքարը (լակտոզա) այն պատճառով, որ մարմինը չի արտադրում այն ​​քայքայող ֆերմենտը: Մանուկ հասակում գրեթե բոլոր օրգանիզմներն արտադրում են լակտազ՝ այն անհրաժեշտ է մոր կաթից կաթնաշաքարի կլանման համար: Սկզբում բնությունը նախատեսում էր, որ երբ մենք մեծանում ենք, լակտազի արտադրության համար պատասխանատու գենը «անջատվի», և կաթի շաքարը քայքայող ֆերմենտը դադարի արտադրվել, քանի որ մեծահասակը չի ուտում կրծքի կաթ: Այնուամենայնիվ, այն բանից հետո, երբ մարդիկ ընտելացրին գյուղատնտեսական կենդանիներին և սկսեցին կաթ խմել, գեներն այնպես զարգացան, որ կաթնաշաքարը բաժանող ֆերմենտի արտադրությունը չդադարեց։ Դրա շնորհիվ մարդը ցանկացած տարիքում կաթը կլանելու ունակություն է ստացել։ Կաթնաշաքարը յուրացնելու ունակությունը օժտված է այն շրջանների բնակիչներին, որոնք պատմականորեն կապված են ընտանի կենդանիներից կաթի սպառման հետ: Օրինակ՝ Ռուսաստանում բնակչության մինչև 80%-ը մարսում է կաթը։ Բայց Աֆրիկայում կամ Չինաստանում իրավիճակը հակառակ է:

3. Կաթը գիրացնում է

Կաթն ինքնին բարձր յուղայնությամբ, բարձր կալորիականությամբ մթերք չէ և մեծ ազդեցություն չի ունենում մարմնի քաշի վրա։ Քաշի ավելացումը կապված է առողջության, ապրելակերպի և ընդհանրապես սննդակարգի հետ, ոչ թե կոնկրետ սննդի կամ խմիչքի հետ: Եթե ​​դուք յուղոտ և քաղցր սնունդ եք օգտագործում և քիչ եք շարժվում, ապա դժվար թե կաթը լինի քաշի ավելացման հիմնական պատճառը։ Եթե ​​ակտիվ եք և հավասարակշռված եք սննդակարգում, ապա կաթնամթերքը չի փչացնի ձեր կազմվածքը։ 3,2% յուղայնությամբ կովի կաթի կալորիականությունը կազմում է մոտավորապես 60 կկալ 100 գրամի համար, ինչը շատ չէ. շոկոլադե սալիկը 10 անգամ ավելի կալորիա է պարունակում։

4. Կաթը առաջացնում է ակնե

Չկա հստակ ապացույց, որ կաթ խմելը կարող է ակնե առաջացնել։ Եթե ​​վերլուծենք այս երկուսի միջև կապը հաստատող ուսումնասիրությունները, պարզ է դառնում, որ հաշվի չեն առնվել այլ գործոնների ազդեցությունը, և հարցվածները գնահատել են միայն խմած կաթի չափը և ցաների աստիճանը, ինչը չի խոսում օբյեկտիվության օգտին:

5. Կաթը շատ հակաբիոտիկներ է պարունակում

Անկեղծ լինենք․ հակաբիոտիկներ իսկապես կան կաթի և կաթնամթերքի մեջ (դեղորայքը կարող է կաթի մեջ մտնել այն կովի մարմնից, որոնք բուժվել են դրանցով): Դեպքերի ճնշող մեծամասնությունում դրանք պարունակվում են քիչ քանակությամբ, ինչը արգելված չէ անվտանգության պարտադիր պահանջներով:

Չնայած մտավախություններին, կաթը սովորական մթերք է այն մարդկանց համար, ովքեր չեն տառապում կաթնաշաքարի անհանդուրժողականությամբ, կաթի սպիտակուցի նկատմամբ ալերգիայով և հանդուրժում են կազեինը: Նրանց համար, ովքեր տարբեր հիվանդություններ են կապում մեկ բաժակ կաթ խմելու հետ, ավելի լավ է քննարկել բժիշկ-սննդաբանի հետ։ Մնացե՛ք Թամարայի բլոգի հետ, ինչպես նաև ընթերցեք «Միֆեր և իրականություն թթվասերի մասին» բլոգը։