0
am

Բլոգ

Կաթի տեսակները
Կաթի տեսակները
Կաթի տեսակները

Կաթի տեսակները

Խանութների դարակներում հանդիպում ենք կաթի այնքան տարբեր փաթեթավորումների՝ տարբեր անվանումներով, որ նույնիսկ դժվար է տարբերակելը։ Թամարայի բլոգում փորձենք բացահայտել կաթի տեսակները և ամեն գրվածքի նշանակությունը։


  • Բնական կաթը որոշակի յուղայնությամբ կաթ է՝ առանց հավելումների։
  • Յուղազերծված կաթը կաթի անյուղ մասն է, որը ստացվում է զտման արդյունքում և պարունակում է ոչ ավելի, քան 0,05% յուղ:
  • Սերուցքը կաթի յուղոտ մասն է, որը ստացվում է զտումից։
  • Պաստերիզացված կաթը այն կաթն է, որը ջերմային մշակում է անցել:
  • Ստանդարտացված կաթը պաստերիզացված կաթ է, որը բերվում է անհրաժեշտ յուղայնության:
  • Վերամշակված կաթը պաստերիզացված կաթ է՝ անհրաժեշտ յուղայնությամբ, որն ամբողջությամբ կամ մասամբ արտադրվում է պահածոյացված կաթից, այսինքն՝ կաթի փոշուց:
  • Ամբողջական կաթը նորմալացված կամ վերականգնված կաթ է՝ սահմանված յուղայնությամբ:
  • Բարձր յուղայնությամբ կաթ - նորմալացված կաթ՝ 4 և 6% յուղայնությամբ, որը ենթարկվում է համասեռացման:
  • Յուղազերծված կաթը պաստերիզացված կաթ է, որը պատրաստված է յուղազերծված կաթից:
  • Վերամշակված կաթը 3,5, 3,2 և 2,5% յուղայնությամբ կաթն է, որն ամբողջությամբ կամ մասնակիորեն արտադրվում է կովի կաթի փոշու միջոցով:
  • Ամբողջական պաստերիզացված կաթը, որը ստացվում է վերականգնված կաթից, ունի պաստերիզացման ընդգծված համ, մի փոքր ավելի ջրային է, քան մյուսները։
  • Պաստերիզացված բարձր յուղայնությամբ կաթը պատրաստվում է ամբողջական կաթից՝ ավելացնելով սերուցք 4 կամ 6% յուղայնությամբ: Այս կաթը պետք է անպայման ենթարկվի համասեռացման՝ կաթի ճարպի տիղմը նվազեցնելու համար։
  • Հարստացված կաթը արտադրվում է երկու տեսակի՝ վիտամին A, D2 և C վիտամիններով նախադպրոցական տարիքի երեխաների համար:
  • Սպիտակուցային կաթը բնութագրվում է ցածր յուղայնությամբ և SOMO-ի ավելացված քանակով:
  • Թխած կաթը 4 կամ 6% յուղայնությամբ նորմալացված կաթ է, որը ենթարկվում է համասեռացման, պաստերիզացված է 95 ° C-ից ոչ ցածր ջերմաստիճանում 3-4 ժամ:
  • Մանրէազերծված կաթ - կաթ, որը ենթարկվում է համասեռացման և բարձր ջերմաստիճանի ջերմային մշակման 100 C-ից բարձր ջերմաստիճանում:
  • Իոնային կաթը ստացվում է իոնափոխանակիչներում կաթի վերամշակման ժամանակ՝ դրանից կալցիումը հեռացնելով և համարժեք կալիումով կամ նատրիումով փոխարինելով։
  • Ջերմացված - կաթը տաքացվում է մինչև կաթի պաստերիզացման ջերմաստիճանից ցածր (մինչև 67C)
  • UHT մշակված կաթ - ծայրահեղ բարձր ջերմաստիճանի մշակում 137C-ում 4 վայրկյան, այնուհետև արագ սառեցում
  • Ռեկոմբինացված - փոփոխված քիմիական բաղադրությամբ կաթ (ավելացնել սոյայի սպիտակուց, բուսական ճարպեր և այլն):