0
am

Բլոգ

Քաղաքային լեգենդ. 3 պատմություն կիևյան կոտլետի մասին
Քաղաքային լեգենդ. 3 պատմություն կիևյան կոտլետի մասին
Քաղաքային լեգենդ. 3 պատմություն կիևյան կոտլետի մասին

Քաղաքային լեգենդ. 3 պատմություն կիևյան կոտլետի մասին

Այս դասական ուտեստը հայտնի և սիրված է ամբողջ աշխարհում։ Խրթխրթան, նուրբ հավի ֆիլե՝ կարագով և խոտաբույսերով, ցանկացած տոնական սեղանի մշտական զարդն է դառնում: Այսօր կպատմենք այս գաստրոնոմիկ աստղի պատմությունը։ Իսկ մինչ այդ հիշեցնենք, որ Թամարա ֆուդի կիևյան կոտլետները լավագույնն են, շտապեք փորձել:

Այս կոտլետը պատրաստվում է ոչ թե աղացած մսից, ինչպես սովորաբար լինում է, այլ հավի ծեծած ֆիլեից, որի մեջ մի կտոր սառը կարագ է փաթաթած։ Կարագին երբեմն ավելացնում են կանաչի, պանիր, սունկ կամ այլ միջուկ։ Կոտլետը էլիպսի տեսք ունի՝ պաքսիմատի մեջ թաթախած և տապակած։ Եվ չնայած այս ուտեստը անվանակոչվել է Ուկրաինայի մայրաքաղաքի անունով՝ դրա ծագման պատմությունները այդքան էլ միանշանակ չեն, և կան տարբեր լեգենդներ:

Ֆրանսիական պատմություն

Ըստ ֆրանսիացիների՝ կոտլետ դե վոլեյի (թռչնամսի կոտլետ) բաղադրատոմսը Ֆրանսիայից դուրս է բերվել կայսրուհի Էլիզաբեթի օրոք, ով երիտասարդներին ուղարկել է Ֆրանսիա՝ խոհարարական արվեստ սովորելու։ Այս կոտլետներով է հանդես եկել հայտնի ֆրանսիացի խոհարար Նիկոլաս Ապերտը։ 1812 թվականի պատերազմից հետո, երբ ֆրանսիական ամեն ինչ կտրուկ դուրս եկավ նորաձևությունից, կոտլետները վերանվանվեցին «Միխայլովսկի», քանի որ դրանք իբր հորինել էր Միխայլովսկի պալատի մոտ գտնվող ռեստորանի խոհարարը։ Բաղադրատոմսը երկար ժամանակ մոռացվել էր, և միայն 1947 թվականին կիևցի խոհարարներից մեկն օգտվեց դրանից՝ ճաշատեսակին տալով նոր անվանում՝ «Կիևյան կոտլետներ»։

Ուկրաինական պատմություն

Մեր խոհարարական պատմաբանները պնդում են, որ կոտլետներն առաջին անգամ Կիև են եկել 1918 թվականին Հեթման Սկորոպադսկու օրոք, բայց դրանք չեն տարածվել։ Եվ միայն 1947 թվականին նրանք վերջապես ճանաչվեցին այն բանից հետո, երբ պատրաստվեցին մայրաքաղաքում՝ ի պատիվ ուկրաինական պատվիրակության վերադարձի Փարիզից, որտեղ մի շարք խաղաղության պայմանագրեր ստորագրվեցին Գերմանիայի նախկին դաշնակիցների հետ։ Կոտլետները հավանության արժանացան ամենաբարձր մակարդակով և շուտով հայտնվեցին Intourist համակարգի ռեստորաններում։

Ամերիկյան պատմություն

Ամերիկացիները նույնպես իրենց են վերագրում այս կոտլետի գյուտը։ Նրանք դա պատճառաբանում են նրանով, որ «Կիևյան կոտլետ» անվանումը հայտնվել է այն պատճառով, որ դրանք հաճախ պատվիրել են Ուկրաինայից արտագաղթողները։ Իսկ ավելի ուշ ճաշատեսակը եկավ Եվրոպա և, մասնավորապես, Ուկրաինա։ Այս ուտեստը ամերիկացիներն անվանում են «Կիևի հավ»:

Ինչպես տեսնում ենք, պատմությունները շատ տարբեր են: Ճի՞շտ են դրանք, թե՞ կեղծ, մենք կարող ենք միայն ենթադրել։ Այնուամենայնիվ, անունը խոսում է իր մասին: Շարունակեք հետևել Թամարայի բլոգին, սպասվում են հետաքրքիր նորություններ և օգտակար բաղադրատոմսեր: Առողջ սնունդ նախընտրողներին առաջարկում ենք ընթերցել «Կաթնաշոռիկի օգուտները» բլոգը: