0
am

Բլոգ

Խտացրած կաթ. ինչպե՞ս ստեղծվեց ու տարածվեց աշխարհով մեկ
Խտացրած կաթ. ինչպե՞ս ստեղծվեց ու տարածվեց աշխարհով մեկ
Խտացրած կաթ. ինչպե՞ս ստեղծվեց ու տարածվեց աշխարհով մեկ

Խտացրած կաթ. ինչպե՞ս ստեղծվեց ու տարածվեց աշխարհով մեկ

Կա՞ մեկը, ում մանկությունը չի ասոցացվում խտացրած կաթի քաղցր համի հետ: Բոլորը տասնյակ հնարքներ էին գտնում՝ փորձելու այս քաղցրավենիքը՝ հացով, լավաշով, սուրճով, նրբաբլիթների հետ, թխվածքների և դրանց կրեմների բաղադրության մեջ և այլն: Թամարայի այսօրվա բլոգը հենց խտացրած կաթի մասին է՝ երբ և ինչպես այն ստեղծվեց ու տարածում գտավ:

Ո՞վ ստեղծեց խտացրած կաթը

Խտացրած կաթի ստեղծումը կապվում է փարիզյան հրուշակագործ և գինեվաճառ Նիկոլյա Ֆրանսուա Ապպերի հետ: 18-19-րդ դարերում նա փորձարկումներ էր անում սննդի հետ, ու հենց այս շրջանում Նապոլեոնը հայտարարեց պարենի լավագույն պահպանմանն ուղղված  մտքերի մրցույթ: 1809-ին Ապպերը ներկայացրեց կաթի պահպանման իր տարբերակը, որն իր սկզբնական ծավալի 2/3-րդ մասն էր կազմում և պահպանվում էր ապակյա շշում: Կաթի խտացված տարբերակը եռացվածից անհամեմատ քաղցր ու համեղ էր, որ Նապոլեոնն անձամբ է հրուշակագործին մրցանակ հանձնել՝ նշելով, որ պրոդուկտը բացառիկ համ ունի:

 

Տեխնոլոգիան

Չնայած այս հանգամանքին՝ խտացրած կաթի պատրաստման տեխնոլոգիան պատենտավորվեց 1856 թվականին ամերիկացի Գեյլ Բորդենի կողմից: Նա առաջինն առաջ քաշեց խտացրած կաթը ոչ թե ապակյա, այլ թիթեղյա տարաներում պահելու միտքը, ինչը ոչ միայն նպաստում է դրա ավելի երկարատև պահպանմանը, այլև չի վնասվում եռացնելիս:

 

Առաջին գործարանը

Խտացրած կաթի արտադրությամբ զբաղվող առաջին մեծ գործարանը կառուցվել է 1858 թվականին Նյու Յորքի ծայրամասում: Արտադրանքը գովազդվում էր որպես «Թարմ գյուղական կաթ, որից գոլորշիացվել է ջրային մասը:

 

Ի՞նչ պետք է պարունակի 

Ցանանալով խնայել կամ տնտեսել՝ մի շարք արտադրողներ խտացրած կաթ պատրաստելիս օգտագործում են ոչ կաթնային ծագման յուղեր՝ արմավի, կոկոսի կամ սոյայի: Իսկ իրական խտացրած կաթի անգամ անվան մեջ արտացոլում է, թե ինչ պետք է պարունակի՝ անարատ կաթ և շաքարավազ: Որակյալ խտացրած կաթը պետք է ունենա 8,5% յուղայություն և օրինակ՝ շատերի աչքի համար դասական դարձած 1 թիթեղյա տարան պատրաստվում է 1 լիտր կաթից:

Դասական դիզայն

Սպիտակ և երկնագույն դիզայնը մշակվել է 1939 թվականին՝ Իրաիդա Ֆոմինայի՝ հայտնի ԽՍՀՄ ճարտարապետի դստեր կողմից: Այս տեսքն այնքան սիրվեց ու մտավ մարդկանց մեջ, որ տասնամյակներ շարունակ օգտագործվում է տարբեր երկրներում:

 

Մի քանի օգտակար հատկություն

Իմիջիայլոց, խտացրած կաթի մեջ պահպանվում են կաթի բոլոր օգտակար հատկությունները՝ շնորհիվ հատուկ ջերմային մշակման: Նշենք, որ նոր պատրաստված ժամանակ խտացրած կաթը ավելի ջրիկ է լինում, քան մի քանի ամիս պահպանելուց հետո:

Որտե՞ղ են սիրում խտացրած կաթ

Արգենտինայում շաքարավազով կաթը համարվում է ազգային ուտեստ, իսկ ԱՊՀ տարածքոխմ այն այնքան է սիրված, որ Սուրգուտ, Եկատերինբուրգ և Ռոգաչով քաղաքներում այս համեղ ուտեստին նվիրված հուշարձան կա:

 

Խտացրած կաթի սիրահարներ, հավանեցի՞ք այսօրվա մեր բլոգը. Իսկ գիտե՞ք, թե մեր խտացրած կաթը որքա՜ն համեղ է, ուստի անպայման պետք է փորձել հենց այսօր: Իսկ քաղցր ընթերցանությունը խորհուրդ ենք տալիս շարունակել մեր նախորդ նյութերից մեկով՝ Պաղպաղակի պատմությունը: